Category Archives for Satukirjat

Satukirjat

Kirjojen lukeminen on monien eri tutkimusten mukaan hyväksi lapsen kehitykselle. Esimerkiksi iltasadut kehittävät lapsen mielikuvitusta monin tavoin, ja lisäksi ne parantavat lapsen ja aikuisen välistä suhdetta. Iltasatuaika on nimittäin yleensä kiireetön hetki äidin tai isän kanssa juuri ennen lapsen nukkumaanmenoa. Jokaisen vanhemman kannattaisikin lukea lapselleen säännöllisesti, vaikka aika muuten olisikin arjessa joskus tiukoilla. Iltasadun lomassa on myös helppo kerrata päivän tapahtumat.

Sadut jännittävät, viihdyttävät ja opettavat

Lapsille voi lukea monenlaisia kirjoja, mutta kaikista suosituimpia ovat varmasti satukirjat. Usein satukirjat perustuvat vanhoihin satuihin, jotka ovat peräisin jopa satojen vuosien takaa. Moni satukirja klassikko onkin niin tunnettu, että sitä on luettu sukupolvelta toiselle. Tällaisia klassikkoja ovat esimerkiksi Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo, Lumikki tai vaikkapa Robin Hood. Monesta satukirjaklassikosta on toki tehty myös Disneyn elokuvia, jotka ovat lumonneet lapsia jo vuosikymmenten ajan.

Pelkkien klassikoiden varaan ei iltasatuja kuitenkaan kannata rakentaa, sillä monissa vanhoissa saduissa on paljon myös sellaisia asioita ja oletuksia, jotka eivät enää nykypäivänä päde. Esimerkiksi sukupuoliroolit ovat vanhoissa saduissa usein ahtaita. Pienille tytöille kannattaakin tarjota myös muita esikuvia kuin prinssiänsä passiivisena odottavia prinsessoja. Moderneille tytöille onkin 2000-luvun alusta alkaen ilmestynyt useita satukirjoja, jotka myös parantavat tyttöjen omaa itseluottamusta eivätkä korosta esimerkiksi ulkonäköä.

Kaikki lastenkirjat eivät ole satuja

Satukirjojen lisäksi lapsille on tarjolla myös muita kirjoja. Sadun tunnistaa usein alkusanoista “olipa kerran” tai siitä, että se päättyy sanoihin “ja he elivät onnellisena elämänsä loppuun asti”. Tarjolla on useita nykyaikaan ja nykylapsille tuttuihin ympäristöihin sijoittuvia kirjoja, joita niitäkin kannattaa ehdottomasti lapselle lukea. Kaikki lastenkirjat eivät siis suinkaan ole satuja. Ylipäänsä lapselle kannattaa lukea kirjoja mahdollisimman monipuolisesti eri genreistä ja eri kirjailijoilta.

Kun lapsi sitten oppii lukemaan, häntä kannattaa kannustaa lukemaan satuja ja muitakin kirjoja myös itsekseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapsen ja vanhempien yhteisten satuhetkien täytyisi loppua. Aikuinen voi yhä lukea lapselle, ja se on suositeltavaakin, mutta lapsen lukutaidon myötä myös hänelle voi toisinaan antaa lukuvuoron niin, että aikuinen kuunteleekin lapsen lukemaa satua. Useimmiten iltasatuhetket jäävät kuitenkin hiljalleen pois lapsen kasvaessa, mutta aloitteen tähän pitäisi tulla lapselta itseltään.