”Aikuisten nuket” – onko nukkejen keräily liian erikoinen harrastus?

Nuket mielletään joko koriste-esineiksi tai lasten leluiksi, joiksi molemmiksi kyllä nuket käyvät varsin mainiosti. Nukkeharrastus voi olla kuitenkin aikuiselle sopiva harrastus ja todella useat keräilijät suhtautuvatkin nukkejen ostamiseen palavan intohimoisesti. Tällöin aikuisten lelut ovat muuttuneet keräilykohteiksi, joita himoitaan kuin mitä tahansa muutakin keräilytavaraa.

Useimmiten aikuiset keräilijät ovat jo varttuneempia herrasmiehiä tai daameja. Näin ollen keräilyhimo kohdistuu oman lapsuuden ja nuoruuden aikaisiin esineisiin. Tällainen aikakausi on useimmiten 1950-1960 -luvun aikaiset nuket ja lelut. Aikakauden valinnassa painaa sekin seikka, ettei oman aikakauden tuotteiden hankkimista oikein voi sanoa keräilyksi. Jos niitä saa kaupasta, se ei ole keräilyä, vaan ostamista. Muumimukit näyttävät tekevän poikkeuksen tähän sääntöön.

Myös muita leluja voi keräillä. Esimerkiksi 50-luvun japanilaiset peltiautot kohoavat messeviin summiin huutokaupoissa. Action-figuureista (jotka kyllä ovat eräänlaisia nukkeja) tarjotaan kansainvälisillä kentillä henkeäsalpaavia summia.

Pehmolelut ovat aivan oma maailmansa. Niiden keräily on hyvä aloittaa siitä syystä, että harrastuksen makuun pääsee huokeasti, ainakin jos vertaa siihen mitä suosituimmat aikuisten lelut maksavat. Jo mainitut supersankareista tehdyt figuurit saattavat olla kymmenien tuhansien arvoisia.

PS Myös yle on tehnyt jutun keräilijästä, joka aikuisena hankkii vielä itselleen nukkeja. Linkki uutiseen.

This entry was posted in Nuket.