Anne-nukke eli elvytysnukke

Anne nukkeHelsingin Sanomat kirjoittaa erinomaisen mielenkiintoisessa artikkelissaan tällä kertaa vähän erilaisesta nukesta. Tämä nukke ei ole lasten lelu, vaan lapsien ja aikuisten pelastajaksi tarkoitettu nukke. Anne-nukke ei itsessään tietysti pelasta ketään, vaan auttaa hengenpelastajia harjoittelemaan suusta-suuhun -menetelmäksi kutsuttua elvytystekniikkaa. Nuken juuret ulottuvat yli 50 vuoden taakse ja sittemmin nukesta on tullut useita erilaisia ja toinen toistaan parempia versioita.

Norjalainen leluja valmistava liikemies Åsmund Lærdal huomasi oman tyttärensä onnettomuuden yhteydessä tarpeen, joka poikkesi lasten leluista jonkin verran. Tämä nukke on lelu aikuisille, paitsi ettei se ole lelu, vaan vakavahenkinen aitojen ammattilaisten työkalu. Lelujen valmistamisen yhtiö lopetti 70-luvun lopussa, kun nukkebisnes kasvoi riittävän suureksi.

Hesari pohtii artikkelissaan, kenelle Anne-nuken kasvot oikein mahtavat kuulua. Yhtenä vaihtoehtona on artikkelissa arvuuteltu Seine-jokeen hukkunutta tuntematonta nuorta naista, jonka kasvoista tehty kipsivedos on ollut suosittu matkamuisto ja lahjana annettava koriste aikoinaan.

Voisiko nukketehtailija valmistaa muovista jonkinlaisen naamarin, jonka avulla tavalliset ihmiset voisivat harjoitella tätä uutta hengenpelastusmenetelmää?

Heidän mielestään on todennäköisempää, että mallina on ollut muotintekijän oma tytär tai jopa ammattimalli.

Maailmalla nuket saivat nimen Resusci Anne, elvytys-Anne. Suomessa niitä alettiin kutsua Anne-nukeiksi.

Nykyiset versiot osaavat opastaa ja ohjata elvytystä antavaa antamaan oikean määrän painalluksia, riittävän syviä sellaisia ja puhaltamaan oikealla tavalla. Elvyttäjää tulee nuken kanssa vaihtaa aina kahden minuutin välein, sillä oikein annettu elvytys on niin raskasta, että auttaja väsyy.

Se on kaksi kertaa niin kova tahti kuin vielä jokin aika sitten opetettiin. Elvytysohjeet ovat muuttuneet monta kertaa. Koko ajan tulee uutta tutkimustietoa.

Koko juttu on julkaistu Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 2.4.2017. Jutun voit lukea tästä linkistä.

This entry was posted in Nuket.