stick-horse

Keppihevoset

Keppihevoset ovat nykynuorten selkeästi suosituin uusiutunut villitys. Keppihevoset ovat olleet suosittuja jo vuosikymmeniä, mutta nyt ne ovat nostaneet päätään taas kerran. Niitä tehdään itse, niitä hoidetaan, niillä kilpaillaan ja niiden ympärille rakennetaan talleja muiden samanhenkisten nuorten kanssa. Suurin osa keppihevosharrastajista on nuoria tyttöjä, mutta mukana on myös poikia sekä vanhempiakin harrastajia. Tämä laji ei katso sukupuolta eikä ikää, vaan ottaa avoimesti vastaan kaikki hevoshullut. Suomessa nykyään toimii myös keppihevosharrastajien yhdistys ja järjestetään jopa Suomenmestaruus kilpailuja. Suomen keppihevosharrastus on jopa maailmalla tunnettu.

Keppihevosten valmistus ja hoito

Keppihevoset ohje: Keppihevoset usein valmistetaan puukepistä, jonka päähän tulee esimerkiksi täytetty vanha sukka. Tämä voi olla niin villa- kuin tavallinenkin sukka. Jotkut harrastajat myös valmistavat pääosan ompelemalla sen tukevasta kankaasta. Pääosan ollessa valmis siihen liitetään narusta hevoselle harja, napeista silmät sekä usein nahkapaloista valmistetut suitset sekä ohjat. Joskus näkee myös keppihevosia, joille on tehty avoin suu ja sinne voidaan asettaa suitsien kuolaimet. Keppihevosen ollessa valmis sille päätetään oikean hevosen tavoin nimi, sukupuoli sekä rotu. Monet harrastajat myös suunnittelevat keppihevosilleen sukutaulut oikeiden hevosten tapaan.

Keppihevosten hoito ja oikeaoppinen käsittely on todella tärkeää. Keppihevoset voivat rikkoutua niillä harrastaessa ja etenkin niillä kilpaillessa. Siksi onkin tärkeää aina varmistaa päivän päätteksi, ettei mikään saumoista ole revennyt ja että kaikki varusteet ovat täysin ehjät. Harja on yksi useimmiten huollettavista kohdista keppihevosilla. Siitä helposti irtoaa jouhia tai lankoja etenkin vauhdikkaasti harrastaessa. Omalla keppihevostallilla onkin hyvä pitää aina pientä huolto laatikkoa, josta löytyy niin neula kuin lankaakin aina saumojen, varusteiden sekä harjan huoltoon. Kannattaa myös harkita useimpien varakeppien pitoa tallilla, sillä itse keppi voi myös vahingoittua ratsastaessa.

Keppihevosten harrastaminen yhdessä

Monet keppihevosia harrastavat nuoret usein perustavat keppihevostalleja. keppihevostalli voi olla monille se yhdistävä tekijä, joka saa harrastajat yhteen ja luo heidän välilleen sosiaalisia suhteita. Yhteisellä tallilla on myös mukava luoda uusia keppihevosia sekä huoltaa ja hoitaa jo olemassa olevia hevosia. Monet myös tykkäävät osallistua kisoihin hevosillaan, ja kisoihin harjoittelu onkin todella palkitsevaa, kun sitä pääsee tekemään yhdessä. Isommat keppihevostallit voivat myös järjestää kisoja ja kutsua muita harrastajia muilta talleilta kisaamaan. Tämä luo mukavaa kuuluvuuden tunnetta kaikille harrastajille ja kivaa yhteistä tekemistä.

Keppihevosharrastaminen ei ole täysin uusi juttu, mutta se on varmasti ensimmäistä kertaa ikinä näin suosittua. Aikasemmilla vuosikymmenillä keppihevosia harrastettiin naapureiden kanssa tutulla porukalla. Nykyään kiitos sosiaalisen median, on harrastajien helppo löytää toisensa ja saada sitä kautta harrastukselle täysin uusia sosiaalisia puolia. Täysin uutena puolena on myös tullut keppihevoskilpailut jopa aina kansallisella tasolla. Tämä ei ole enää siis vain naapurin tyttöjen hauska leikki, vaan jopa aikuisten miesten ja naisten täysin vakavasti otettava harrastus. Keppihevosharrastus on myös kaikille mahdollinen, sillä tarvitset sitä varten ainoastaan kepin, vanhan sukan sekä lankaa ja neulan.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: