Nuket eri ikäisille lapsille – tietoa vanhemmille

Vauvaikäisten nuket

Vauvaikäisille suunnatut nuket palvelevat useampaa tarkoitusta. Ensinnäkin, pienten vauvojen aistit ovat vielä kehittymässä, joten lelut ja nuket ovat usein kirkkaan värisiä tai ne pitävät jotain ääntä. Koska pienen vauvan näköaisti ei ole vielä täysin kehittynyt, kirkkaat ja selkeät värit auttavat hahmottamaan lelun taustastaan ja esimerkiksi vanhemman kasvoista. Kun kirkkaan värinen nukke on mahdollista nähdä, vauva alkaa yleensä kurottamaan sitä kohti. Tämä kurottelu kehittää pienen vauvan motoriikkaa ja on tärkeä harjoitus vauvan kehittymiselle.

Koska vauvan kuuloaisti tukee vielä kehittyvää näköä, on hyvä jos nukesta tai lelusta tulee ääntä, kuten rapinaa tai helinää. Vauvat alkavat myös laittaa esineitä suuhunsa, sillä he tutkivat maailmaa paljon suunsa kautta. Lelut joissa on nystyröitä auttavat vauvoja hieromaan ikeniään, joissa kasvavat hampaat saattavat kutittaa ikävästi. On ehdottoman tärkeää että vauvaikäisten ja muidenkin ikäisten lasten lelut ovat turvamerkittyjä CE-merkinnällä. Tämä tarkoittaa että tuote on testattu luotettavasti laboratorio-olosuhteissa ja sen valmistukseen käytetyt raaka-aineet eivät ole lapselle haitallisia. CE-merkityt nuket eivät sisällä haitallisia väriaineita ja ovat paloturvallisia. Lisäksi leluista ei saa irrota minkäänlaisia osia kovassakaan käytössä, sillä irtonaiset osat saattavat aiheuttaa tukehtumisriskin.

Leikki-ikäisten nuket

Leikki-iässä lapset kaipaavat sekä opettavia pelejä että puhtaasti hauskan pitoon tarkoitettuja nukkeja. Opettavat pelit voivat olla muistipelejä tai esimerkiksi palapelejä. Tavallisesti leikki-iässä lapsen lelukopasta alkaa löytyä enemmän pehmoleluja, eläinleluja ja rakennuspalikoita. Viimeistään leikki-iässä pienet lapset joutuvat alkaa opettelemaan jakamisen taitoa yhteisleikeissä. Siksi monet vanhemmat toivovatkin kaikille lapsille samanlaista lelua, jotta Joulusta ei tulisi yhtä tappelua.

Kouluikäisten nuket

Kouluikäiset lapset suosivat enemmän Barbeja, Bratzeja ja erilaisia toimintasankareita. Nuket saattavat vielä kulkea koulurepussa mukana ja saattavat joutua mukaan esimerkiksi pihaleikkeihin.

Poikien nuket

Poikien nuket ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Esimerkiksi työnnettäviä rattaita on myös tullut markkinoille, joita ostetaan mielellään pojille. Rattaat ovat hyvät ensinnäkin kävelyä opetellessa ja myöhemmin kaupassa käyntiin etenkin silloin, kun lapsi ei muuten haluaisi kävellä kaupassa mukana. Kun lapsi saa osallistua ostosten kuljettamiseen omissa rattaissaan, hän pääsee osallistumaan aikuisen maailmaan ja kokee tekevänsä tärkeää työtä. On nykyään jo trendikästä hankkia sekä tytöille että pojille nukkeja. Vaikka tämä onkin hyvin kulttuurisidonnaista ja esimerkiksi Suomessa myydään rutkasti enemmän nukkeja pojille kuin esimerkiksi perinteisemmässä italialaisessa kulttuurissa, lelujen valmistajat ovat kiinnittäneet kasvuaikeitaan nimenomaan poikien nukkeihin.

Nukkejen puhtaanapito

Nukkeja ostaessaan monet vanhemmat huomioivat nykyään sen, voiko nukkea pitää helposti puhtaana. Pienten vauvojen ja leikki-ikäisten lasten pehmolelut päätyvät usein suuhun ja pidemmällä aikavälillä kankaisten nukkejen pinnoilla saattaa alkaa elää ikäviä bakteerikantoja. Vaikka niitä ei näe paljaalla silmällä, hygieniatietoiset vanhemmat ostavat mieluummin leluja ja nukkeja jotka on helppo puhdistaa. Hyviä esimerkkejä tälläisistä leluista ovat pehmolelut, jotka voi laittaa helposti pesukoneeseen. Osa pehmoleluista suunnitellaan niin että päällysosan voi pestä sisuksesta irrallaan.

Yksi hyvä tapa pitää nuket puhtaina on käyttää desinfioivia kertakäyttöliinoja. Tämä puhdistustapa sopii paremmin niiden lasten nukeille jotka ovat jo ohittaneet sen iän, missä lelu laitetaan suuhun. Ei ole hyväksi jos desinfiointiaine kulkeutuu suun kautta elimistöön. Jos vanhemmat ovat huolissaan lapsensa terveydestä esimerkiksi sellaisen leikkituokion aikana johon osallistuu flunssaisia tai muuten kipeitä lapsia, vanhemmat voivat pyytää lapsia leikkimään vain pienellä osalla leluista ja laittaa loput lelut kaappiin. Leikin loputtua on helpompi suihkuttaa lelut desinfioivalla spraylla tai pyyhkäistä ne kertakäyttöisellä puhdistusliinalla.

This entry was posted in Nuket.