toys

Lelut

Lelut ovat tärkeä osa lähes jokaisen ihmisyksilön lapsuutta. Lelujen tehtävänä on paitsi viihdyttää lapsia myös tarjota kehittävää tekemistä. Leluja on erilaisia, ja ne ovat myös vaihdelleet aikojen saatossa. Isovanhempiemme aikaan lapset leikkivät usein luonnosta saatavilla materiaaleilla. Varsinaisia leikkikaluja oli tarjolla vähän, sillä massatuotantoa ei juuri ollut ja perheissä ei ollut rahaa ylimääräisiin tavaroihin. Perheen lapsilla saattoi olla esimerkiksi yksi yhteinen nukke, jolle äiti oli ommellut jämäkankaista vaatteita. Isä oli ehkä nikkaroinut pojille keinuhevosen tai sitten perheen pienimmille oli ostettu markkinamatkalta pallo, jota saattoi potkutella yhdessä kylän muiden lasten kanssa. Leluja saattoi olla vähän, mutta toisaalta lasten hyvä mielikuvitus takasi sen, että leikit onnistuivat vähemmälläkin.

Lelut kehittävät ja luovat muistoja

Kun aiheena ovat lasten lelut, lähes jokaisella on aiheesta jokin mielipide. Usein vanhemmat haluavat tarjota lapselleen vain parasta, ja siksi keskivertolapsen lelulaatikko pursuileekin erilaisia leluja. Toki leluja onkin hyvä olla erilaisia erilaisiin leikkeihin. Legot tarjoavat hauskan alustan rakenteluleikkeihin, nuket taas kotileikkeihin. Pehmolelu toimii lohduttajana ennen nukkumaan menoa ja erilaiset pelit kehittävät loogista päättelykykyä. Nykyään moni lapsi leikkii lisäksi elektronisilla laitteilla, jotka eivät tietenkään ole itsessään varsinaisia leikkikaluja. Tabletille ja muille älylaitteille saa kuitenkin ladattua esimerkiksi lapsille sopivia pelejä ja sovelluksia. Lapsilla ei siis yleensä ole leluista puutetta, mikä voi toisinaan olla myös huono asia. Tutkimusten mukaan lasten mielikuvitusta kehittää ennen kaikkea tylsyys, jota on kuitenkin harvoin tarjolla erilaisten viihdykkeiden keskellä.

Vaikka lapsen olisikin hyvä toisinaan kärsiä tekemisen puutteesta ja tylsyydestä, ei lapsen kuitenkaan ole hyvä elää ilman leluja. Lähes jokainen aikuinen osaa nimetä lapsuudestaan muutaman erityisen rakkaan lelun. Joku muistelee kaiholla unikaverinakin toiminutta pehmonallea, toiselle taas rakkain lelu oli Legoista rakennettu avaruusalus. Lelut voivat siis parhaimmillaan luoda rakkaita muistoja, jotka lämmittävät vielä aikuisenakin. Siksi lapselle olisi hyvä tarjoilla sopiva määrä leluja, jotta näitä muistoja pääsisi syntymään. On mahdotonta sanoa, mikä on se oikea määrä leluja, tämä riippuu tietenkin perheen omista resursseista. Lelut tuskin aiheuttavat lapselle mitään haittaa, joten kovin huolissaan ei kannata olla myöskään suuresta lelupaljoudesta. Sen sijaan älylaitteiden käyttämistä kannattaa rajoittaa.

Leikki ruokkii lapsen mieltä

planeOn pelkästään positiivinen asia, jos aikuiset toisinaan innostuvat leikkimään yhdessä lapsen kanssa. Tämä vahvistaa aikuisen ja lapsen välistä kiintymyssuhdetta. Aikuisen kannattaa kuitenkin varoa liikaa ohjailemasta leikin kulkua. Lapset usein venyttävät leikeissään todellisuuden rajoja, ja tämä on hyvä asia. Vapaus leikkiä ja kuvitella asioita, jotka eivät ehkä todellisuudessa olisi mahdollisia, kehittää lapsen luovuutta ja mielikuvitusta. Aikuinen ei siis saisi tappaa lapsen intoa ja mielikuvitusta nauramalla leikin mahdottomuudelle. Leikkiä ei myöskään kannata turhaan lähteä korjaamaan tai muuttamaan. Tärkeää on, että lapsi saa leikkiä rohkeasti ja vapaasti ilman, että aikuisten maailmasta siihen liikaa puututaan. Puhuvat pehmolelut tai lentävät Barbiet ovat siis lasten leikeissä sallittuja.

Koska erilaiset kuvitelmat ja mielikuviin perustuvat leikit kehittävät lasten luovuutta, niihin kannattaa jopa rohkaista. Esimerkiksi ulkona leikkiessään lapsi oppii näkemään kiviröykkiöt linnana, risuista kyhätyn majan kodikkaana rivitaloasuntona ja kävyt lehminä. Lasta kannattaakin kannustaa hyödyntämään rohkeasti leikeissään myös luontoa ja muuta ympäristöään. Pelkkien sisälelujen varaan lasta ei siis kannata jättää. Ulkonakin voi leikkiä ja erilaiset ulkolelut laajentavat lapsen maailmaa entisestään. Leikki on lapsen työtä, ja siksi onkin hyvä, jos lapsi pääsee leikkimään erilaisilla leluilla erilaisissa ympäristöissä. Hyvä leikki on aktiivista ja lapsi on leikissä johtaja. Esimerkiksi älylaitteiden liiallista käyttöä kannattaa välttää, koska niillä on passivoiva vaikutus. Tabletilla pelatessaan lapsi odottaa laitteen viihdyttävän häntä, eikä hän itse joudu keksimään itselleen viihdykettä.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: