Millaisia nukkeja on olemassa?

Tähän sivulle kerätään netistä löytämiämme mielenkiintoisia juttuja nukkejen keräilystä.

Nuket voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään:

  1. Leikkeihin tarkoitetut nuket
  2. Matkamuistonuket
  3. Keräilynuket eli ns. taiteilijanuket.

Suurimman ryhmän muodostavat leikkeihin tarkoitetut nuket. Niitä on edustavat ryhmät kaikista Euroopan suurista nukkemaista, samoin Amerikasta. Nukkeja on kaiken kokoisia, värisiä ja mitä moninaisimmista materiaaleista valmistettuja, on tyttöjä, poikia, vauvoja, vanhuksia, daameja ja herroja.

Suomalaisilla nukeilla suuri osuus

Aivan erityisesti kannattaa panostaa suomalaisten nukkien osuuteen. Kaikki suuret ryhmät ovat edustettuina kuten Martta-nukketeollisuus, Dollytex, Polarnukke, Pikku-Maija Oy, mutta myös harvinaisemmat nukenvalmistajat kuten Kumituote Oy, Lundellin kipsityöpaja, Siuro Plast AB, Jokilammen nukenpäätehdas jne. Kotimaisten nukkien ryhmään kuuluu myös esim. erittäin harvinainen viipurilaisen, Ranskassa koulutuksen saaneen nukentekijä Meri Krohnin 1920-luvulla valmistama nukke sekä lukuisia nukkeja, joiden paperimassapäiden valmistamiseen on käytetty kotimaisia sanomalehtiä, mutta joiden tekijää ei tiedetä.

Oman mielenkiintoisen ryhmän muodostavat savonlinnalaisille kuuluneet leikkikalut, esimerkkinä vaikkapa Olavinlinnan edesmenneelle pääoppaalle Osmo Sikiolle kuulunut nalle ja tinasotilaat tai kenkäkauppias Laitisen lapsien Lean ja Paavon lelut.

Savonlinnalaiset ovat myös itse valmistaneet leikkikaluja aina upeista posliininukeista pula-ajan nukenvaunuihin ja kotoisiin ”räsynukkeihin”. Kaikkiin näihin voi tutustua museossa.

Erityisen hienot ryhmät nukkeja on tietysti Saksasta ja Ranskasta, mutta myös Italiasta, Espanjasta ja entisestä Neuvostoliitosta.

Matkamuistonuket, jotka yleensä tilojen puutteen vuoksi jäävät komeroiden kätköihin, muodostavat kiintoisan matkan ”maailman ympäri”. Ne kertovat erilaisista kulttuureista ja uskomuksista ja hivelevät silmää upeilla asuillaan. Näitä kokoelmiin kuuluu noin 400 kpl.

Arvokkaita keräilynukkeja

Keräilynuket ovat yleensä tunnettujen nukketaiteilijoiden suunnittelemia ja tekemiä tai sitten muuten niin hienoja ja kalliita, ettei niitä ole tarkoitettu lasten leikkeihin. Tällaisiakin nukkeja kokoelmaan kuuluu useita, jotkin jopa ainoina kappaleina koko maailmassa. Mm. Suomen Nukkeyhdistyksen nukkekilpailuissa palkittuja nukkeja on kerääntynyt museon kokoelmiin kymmenkunta.

Muut leikkikalut käsittävät kaikkea mahdollista, millä lapset ovat leikkineet. Joukossa on nalleja ympäri maailmaa (Steiff, Hermann, Nalle Puh, Paddington, Rasmus jne. ja kotimaisista tietysti Uppo-Nalle ja Ti-Ti Nalle), on kissoja, koiria, jäniksiä ym. eläimiä. Poikien leluja edustavat erilaiset autot, mekaaniset lelut, sotalelut, keinuhevoset jne. Kokoelmaan kuuluu myös nukkekoteja, erilaisia lasten huonekaluja, sohvia, tuoleja, keinuja ja vaunuja, on astioita, helloja ja kaupan tavaraa. Myös Walt Disney on hyvin edustettuna.

Ajat muuttuvat, leikki säilyy

Nukke ja lelu kertovat aina omasta ajastaan. Sievät ja söpöt sukupuolettomat rimpsuhelmat ovat aikojen kuluessa muuttuneet rajuiksi meikatuiksi jengijoukoiksi (mm. Bratz) tai syötettäviksi ja juotettaviksi tyttö- tai poikavauvoiksi, jotka tarvitsevat oman potan tai ainakin vaipan. Pikkuäideistä itsestään on tullut uraa tekeviä virkanaisia ja näin nuketkin (esim. Barbie) puuhastelevat mitä moninaisimmissa ammateissa.

Nukke- ja lelumuseo on kiehtova kertomus lapsuudesta, joka aikoinaan oli rauhallinen ja turvallinen, mutta on kiihkeän ja kiireisen aikamme mukana muuttanut muotoaan. Onneksi leikki kuitenkin säilyy ja sen mukana mielikuvitus ja luovuus. Ilman niitä elämä olisi yksitoikkoista ja tylsää!

This entry was posted in Nuket.