doll

Nuket ovat lasten kestosuosikkeja

Nuket ovat todella perinteisiä leluja, joilla etenkin tyttölapset ovat leikkineet jo satojen vuosien ajan. Nukkeja on monenlaisia, esimerkiksi vauvanukkeja. Vauvanuket ovat erityisen suosittuja kotileikeissä. Lasten on helppo leikkiä vauvaperheen arkea, sillä monesti se muistuttaa myös heidän omaa arkeaan. Vauvanuken mukana tulee usein esimerkiksi vaippoja, potta, lastenvaunut ja tuttipullo. Perinteisesti tytöt ovat leikkineet vauvojen äitejä ja ruokkineet niitä sekä kuljettaneet niitä lastenvaunuissa. Vauvanukkejen lisäksi on olemassa myös Mollamaija-tyylisiä nukkeja, jotka esittävät hieman vanhempia lapsia. Vauvanukeista nämä eroavat lähinnä siinä, että niiden vaatevarasto on monipuolisempi, ne kulkevat vaunujen sijaan rattailla ja niillä on usein myös hiukset, joihin voi tehdä monenlaisia kampauksia. Myös nämä lapsinuket ovat mukana lähinnä erilaisissa kotileikeissä. Kotileikeissä lapset ovat itsekin yleensä aktiivisessa roolissa esimerkiksi äitinä, isänä tai vaikka nukkelapsen sisarena.

Nukkekodin nuket kehittävät mielikuvitusta

Nukkekoti on sekin varsin perinteinen lelu, joka on säilyttänyt suosionsa myös näihin päiviin asti. Talo, josta etuseinä on poistettu on nukkejen koti. Siinä missä kotia leikkivät lapset ovat usein pieniä, on nukkekodilla leikkiminen usein vähän vanhempien lasten suosikkileikki. Näissä leikeissä ulottuvuudet kasvavat, sillä perinteisen arjen elämisen lisäksi nukkekodissa riittää myös sisustettavaa. Moni lapsi innostuukin askartelemaan taloon erilaisia huonekaluja ja muuttamaan myös huoneiden sisustusta. Lisäksi nukkekodilla leikkiessä nukkejen elämä saattaa olla varsin tapahtumarikasta, sillä lasten mielikuvitus yltää usein varsin mielikuvituksellisiin skenaarioihin. Näissä leikeissä lapsi toimii ikään kuin kaikkitietävän kertojan roolissa, joka ohjaa jokaisen nuken toimintaa johonkin tiettyyn suuntaan. Kotileikkejä on hankala leikkiä yksin, mutta nukkekodin parissa lapsi voi viihtyä myös itsekseen.

Aina tällaiseen tarinalliseen leikkimiseen ei tarvita nukkekotia. Myös esimerkiksi Barbien kaltaiset nuket kannustavat keksimään mielikuvituksellisia tarinoita, joissa nuket ovat pääosassa ja vuorovaikutuksessa keskenään. Mielenkiintoista on se, että esimerkiksi Barbie esittää aikuista naista ja myös suurin osa tämän ystävistä on aikuisia. Lapsi pystyy siis kuvittelemaan elämää aikuisen maailmassa, vaikka ei itse ehkä pystykään tähän samaistumaan. Tietyllä tavalla nukkeleikit ovatkin turvallinen alusta lapselle harjoitella myös aikuisen maailmaan liittyvää vuorovaikutusta. Barbiet menevät esimerkiksi naimisiin, saavat lapsia ja käyvät töissä. Tällaiset leikit ruokkivat lapsen mielikuvitusta ja saattavat antaa myös virikkeitä oman elämän ja tulevaisuuden suunnitteluun. Barbien onkin sanottu olevan hyvä roolimalli nuorille tytöille, sillä Barbie on nähty monenlaisissa ammateissa, myös sellaisissa, jotka ovat olleet perinteisesti miesten ammatteja.

Nuket eivät ole vain tyttöjen juttu

woodPerinteisesti nukkeleikit on mielletty etenkin tyttöjen leikeiksi. Sitä ne suurimmaksi osaksi ovat myös tänä päivänä, vaikka lapset saavatkin pääosin itse päättää, millaisilla leluilla leikkivät. Toisaalta myös pojille on tarjolla erilaisia nukkeja ja lelufiguureja. Monesti poikien nuket ovat tosin olleet Action man -tyylisiä toimintasankareita, joiden tehtävänä on lähinnä maailman pelastaminen. Myös nämä nuket kehittävät poikien mielikuvitusta ja yhteistä esimerkiksi Barbie-leikeille on se, että myös Action man -figuuri elää lapsen kehittämässä tarinassa, jossa on jonkinlainen juoni ja rakenne. Toisaalta Action man on usein yksinäinen hahmo, joka elää erillään muista nukeista, joten näistä leikeistä puuttuu usein vuorovaikutuselementti, joka on hyvin tyypillinen esimerkiksi Barbielle.

Pojille ei ole perinteisesti suunnattu myöskään nukkekoteja, mutta toisaalta esimerkiksi Legolla on useita koottavia rakennelmia ja taloja, jotka toimivat nukkekodin tavoin asumuksena erilaisille Lego-hahmoille. Kyseessä voi olla ihan tavallinen koti, jossa Lego-perhe asuu, mutta toisaalta nukkekodin tilalla voi olla myös merirosvolaiva, avaruusalus tai vaikka poliisiasema. Leikin perusperiaatteet ovat kuitenkin samat. Nukkeleikit eivät siis ole ainoastaan tyttöjä varten, vaan myös pojat ovat leikkineet vastaavia leikkejä jo vuosikymmeniä. Vauvanuket ja kotileikit on kuitenkin edelleen suunnattu lähinnä tytöille, mikä on tasa-arvon kannalta hieman harmillista. Lapsuudessa omaksutut sukupuoliroolit saattavat vaikuttaa yllättävän pitkään, joten siksi aikuisten kannattaa miettiä, millaisten leikkien pariin lapsia ohjaavat. Toisaalta tyttöjen kotileikeissä ei ole mitään pahaa, jos he ovat saaneet vapaasti valita itse omat leikkinsä ilman, että joku on tuputtanut vauvanukkea heidän syliinsä.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: