Lastenkirja ei ole vain Harry Potter. Valittavana on paljon erilaisia ​​aiheita. Ja aivan kuten lelujen, nuken tai muun lapsille suunnatun kanssa, on olemassa erilaisia ​​kirjoja eri ikäisille.
Vaikka ei tarvitse sanoa sitä niin dramaattisesti kuin Neil Gaiman, että “kirjat ovat keino kommunikoida kuolleiden kanssa”, emme voi unohtaa lukemisen merkitystä. Se voi parantaa keskittymiskykyä ja muistia, mikä voi olla todella hyödyllistä tulevaisuudessa, kun lapsi kohtaa haasteet, koska hänen on opittava paljon enemmän tietoa koulussa ja nopeammin. Joten se on hyvä tehtävä heidän aivoilleen, koska tämä on päätapa oppia sanastoa, kuinka käyttää sanoja lauseissa ja miten ymmärtää entistä monimutkaisempia kirjoitettuja ja puhuttuja yhteyksiä.
Yksi mielenkiintoisimmista asioista, joita kirjat voivat tarjota meille, on ikkuna muihin maailmoihin, kulttuureihin, ihmisiin jne., Joihin emme pääse tai joilla ei ole omakohtaisia ​​kokemuksia. Lukemisen kautta lapset oppivat ihmisistä, paikoista ja tapahtumista oman kokemuksensa ulkopuolella. He ovat alttiina elämäntavoille, ideoille ja uskomuksille maailmasta, jotka yleensä eroavat niistä, jotka ympäröivät heitä. Tämä puolestaan ​​saa ihmiset, jotka ovat avoimempia ja hyväksyvät muita ihmisiä.
Nykyään näyttää siltä, ​​että olemme unohtaneet kuinka rentoutua ja etenkin kuinka olla hiljaa, kun mitään ei tarvitse sanoa, on luultavasti parempi. Jatkuva liike, vilkkuvat valot ja melu, jotka pommittavat aistejamme katsellessamme televisiota, katsomalla tietokonetta tai pelaamalla elektronista peliä, ovat todellakin aivoillemme stressaavia. Joten kuvittele, kuinka paha voi se olla pitkällä aikavälillä lapsillemme. Otamme valmiita kuvia passiivisesta viihteestä, ja aivomme eivät toimi tai käsittele tietoja niin kuin pitäisi.

Kun luemme, luemme hiljaisuudessa ja musta painatus valkoisella sivulla on paljon vähemmän stressaavaa silmillemme ja aivoillemme. Vaikka tämä saattaa kuulostaa tylsältä, se todella toimii helpotuksena aivoillemme. Lukemisen oppiminen on yksi haastavimmista taidoista, jonka lapsi oppii. Se sisältää useita taitoja ja prosesseja. Näiden kehittäminen vie aikaa, koska se tarkoittaa aivojen uusien toimintojen opettamista. Kuitenkin, jos nämä taidot alkavat oppia mahdollisimman varhain, on paljon helpompaa oppia uusia asioita ja liittyä elämän haasteisiin.
Joten tieteiskirjallisuus, fantasia, todellisuus, komedia? Mitä minun pitäisi valita pienelleni? No, se riippuu enimmäkseen iästä. Monien kehitystavoitteiden tavoin on avainvaiheet, mutta lapset vaihtelevat iässä, kun he oppivat lukemaan itsenäisesti. Jotkut lapset oppivat lukemaan 4 tai 5 vuoden ikäisenä. Mutta useimmat saavat sen sujumaan 6 tai 7-vuotiaana. Voit tehdä paljon auttaaksesi lapsesi parhaassa asemassa, kun hän on valmis oppimaan lukemaan.
Aluksi on luonnollista aloittaa hyvin yksinkertaisilla käsitteillä, kuten aakkoset, kuvat, äänet ja värit. Sitten siirrytään sanastoon ja sanoihin, kuten verbeihin, adverbeihin, adjektiiveihin jne., ennenkuin siirrytään monimutkaisempiin käsitteisiin. Esimerkiksi, jotta voidaan lukea ja arvostaa tarinaa muinaisesta valtakunnasta, on ensin opittava, mikä valtakunta on ja mitä kuningas, kuningatar, armeija, hevoset jne. ovat, ennen kuin lapsi voi ymmärtää ja arvostaa tarinaa.

Kuudesta kahteentoista vuoteen ikäisille lapsille tärkein lukutapa on sellainen, joka kehittää mielikuvitusta ja saa heidät kehittämään myös omaa persoonallisuuttaan. Luonnontieteet, matematiikka, elämäkerta, maantiede, historia ja muut tieteen haarat; mitä enemmän sellainen lapsi lukee, sitä parempi. Mutta tarinoissa on joitain nimikkeitä, jotka eivät koskaan vanhene: “Pinokkio”, “Liisa Ihmemaassa”, muinainen mytologia, “kuningas Arthur”, “Tom Sawyer” ja vähän myöhemmin ne voivat helposti siirtyä monimutkaisempiin, mutta silti helppoihin kirjoihin, jotka voivat esitellä heille joitain yhteiskunnallisia ja / tai tieteellisiä tosiasioita elämästä, kuten Jules Vernen teokset.
Teknologia ja Internet voivat auttaa lapsen oppimismahdollisuuksia, lähinnä siksi, että se voi antaa pääsyn helpommin ja halvemmin monille muille nimikkeille kuin kirjakauppa mahdollisesti tarjoaa. Mutta se voi olla vahingollista lapselle, koska se voi lisätä riippuvuutta internetistä ja vahingoittaa silmiä istua näytön edessä paljon aikaa. Joten enimmäkseen kirjoja on ehdotettava nöyrän mielipiteemme mukaan.
Lapsesi ensimmäisten elämänkokemusten kautta näet, millaisesta aiheesta lapsi on eniten kiinnostunut: tieteet, musiikki, taiteet, perhe, historia. Siksi saat käsityksen siitä, mistä se eniten kiinnostaa ja haluaa lukea. Suosittelemme, että teet ensin tämän havainnon ja etsit sitten luettavaa materiaalia.