Miksi nuket ovat olleet niin suosittuja ja tärkeitä lapsen elämässä, siitä on käyty keskustelua, mutta sitä ei voida kieltää sinänsä. Todennäköisin syy siihen on se, että se johtuu roolipelistä. Tämän kautta lapset periaatteessa projisoivat itsensä nukkeen ja saavat sen tekemään mitä he tekisivät, reagoimaan miten he reagoisivat. He näkevät itsensä kolmannessa persoonassa tässä maailmassa, ja siksi heidän on helpompi asettaa itsensä tilanteeseen nukke. Lapsen kasvaessa hänen on opittava lisää tosiasioita, taitoja ja myös kyky erottaa roolit kussakin tapauksessa. Näin periaatteessa sanotaan mielikuvitusta herättävien roolipeliseikkailujen luomisesta. Ja vaikka tämä voi olla hauskempaa nukeilla, jotka kuvaavat tunnettuja sarjakuvahahmoja, myös tavallisilla nukeilla voi olla sama vaikutus.

Lapsen ikä on ehdottomasti huomioitava asia ennen nuken ostamista. Jotkut nukkevauvan ominaisuudet ovat ihanteellisia taaperoille, kun taas toiset sopivat paremmin vanhemmille lapsille, ei vain hauskemman ja tyydyttävän kokemuksen saamiseksi lapsille, mutta etenkin turvallisuuden kannalta. Näitä nukkeja on myös erikokoisia, pienemmillä lapsilla on helpompi pitää, hallita ja samaistua olemaan pieniä nukkeja. Vanhemmilla lapsilla on enemmän voimaa leikkiä isommilla nukeilla ja nauttia nukeista, joissa on enemmän lisävarusteita, lähinnä siksi, että enemmän lisävarusteita tarkoittaa enemmän rooleja ja monimutkaisempia skenaarioita. 5-vuotiaisiin asti on lapsellesi tarjolla laaja valikoima eri kokoisia nukkeja ja lisävarusteita.

Nukkeja pojille?! Miksipä ei? Se, että pojat eivät halua tai eivät ole kiinnostuneita nukeista, ei ole täysin selvä juttu. Psykologit voivat antaa meille käsityksen miksi tämä olisi totta. Nukeilla leikkimällä lapset etsivät ja kehittävät hoitamiseen, holhoamiseen ja jopa vanhemmuuteen liittyviä taitoja – rooli, joka liittyy ehdottomasti enemmän äitikuvaan ja koskee siksi enemmän tyttöjä. Pojat saattavat kuitenkin hyvinkin teeskennellä olevansa isä, kun he kasvattavat muovista vauvanukkea ja luovat samanlaisen leikkiympäristön. Mutta vaikka pojan mielikuvitusleikeillä on vähän tekemistä vanhemmuuden roolien kanssa, nukkeihin liittyvä pelityyppi on hyödyllinen kaikkien lasten kasvulle ja kehitykselle, riippumatta siitä, onko kyse pojasta vai tytöstä. Nukeilla leikkimisen pitkäaikaiset hyödyt eivät ole rajoittuneet tulevaisuuden vanhemmuuteen, koska empaattisuutta, reagointia, rakkautta ja huolehtimista voidaan soveltaa mihin tahansa suhteeseen tai vuorovaikutukseen koko elämän ajan. Mitkä ovat ominaisuudet, jotka molemmille sukupuolille (ja heidän vanhemmilleen olisi pitänyt) kehittyy varhaisessa iässä.

Nuket leluina tai jotain muuta on ollut olemassa jo muinaisista sivilisaatioista lähtien. Tiesimme, että ne olivat läsnä muinaisessa Roomassa, Kreikassa ja Egyptissä, mutta muut löydöt viittaavat siihen, että muinaisessa Babyloniassa ja muissa Afrikan tai Japanin kulttuureissa oli nukkeja. Näiden nuken yleisin käyttö oli lelu, mutta on esitetty ehdotuksia, että joissain kulttuureissa heillä olisi voinut olla opetustarkoituksia tai jopa osa rituaaleja (esimerkiksi voodoo-käytäntö) ja viihdettä. Ne valmistettiin yleensä puuvillasta, kankaasta ja vanhemmat kivestä, puusta tai savesta.

Kokojen, roolien, vaatteiden ja hahmojen monimuotoisuuden vuoksi voidaan helposti luoda oma pieni roolipeliyhteiskunta. Varsinkin jos lapsilla on ystäviä, jotka myös haluavat leikkiä nukeilla, he voivat luoda kokonaan uuden seikkailun. Tuskin on jotain, jota me ihmisinä voimme tehdä ja jota ei voi hyväksyä nuken leikkirooliksi, ja siksi lapset voivat ottaa tämän skenaarion, soveltaa sitä nukkeihinsa ja oppia tilanteesta. Se tarkoittaa, että nuken kautta lapset voivat enemmän tai vähemmän oppia jotain tosielämästä ja tarinoista ja tilanteista, joihin aikuiset osallistuvat.

Jotkut sanovat, että koska nuket ovat aikansa tuotteita, erilaisia ​​nukkeja ei voida arvioida ottamatta huomioon laajempaa taloudellista ja sosiaalista tilannetta. Nuket luodaan leikkiä ja virkistäytymistä varten, mutta niiden tarkoituksena oli myös valmistaa tyttöjä myöhempiin rooleihin äiteinä ja kotiäiteinä. Ja siinä on ehdottomasti totuutta, vaikka ajat ovatkin muuttuneet. Lasten nuket ja leikit yleensä, heijastavat jossain määrin sitä, mitä he näkevät kotona. Nukke ei ole vain persoonaton esine. Siitä tulee lapsen luonnollinen ohjaaja jokapäiväisessä elämässä, ja jolle lapsi antaa luottamuksen. Lapset kiinnittyvät nukkeihinsa ja kertovat niille kanssaan syvimmät toiveensa, surunsa ja ilonsa. Nukelle annetaan nimi ja oma identiteetti. Joten ne on valittava huolellisesti ja niitä on arvostettava!